Corona en de Avondklok

Sinds kort hebben we in Nederland te maken met een Avondklok. Dat betekent dat niemand tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s morgens zich op straat mag begeven, zonder een daartoe geldige reden. Dat kan zijn de hond uitlaten, werk of zorg voor anderen.
In alle gevallen, en geen enkel geval uitgezonderd, dien je een eigen verklaring op zak te hebben. Ben je op pad voor je werk, ook dan dien je een werkgeversverklaring bij je te hebben. Dit zijn niet de kladjes die je op de achterkant van de laatste belastingaanslag hebt geschreven, maar formulieren die je kan downloaden van de website van de overheid; hier voor de eigen verklaring en hier voor de werkgeversverklaring.

Reanimatieoproepen
Wat nu als er je een oproep krijgt voor HartslagNU?
Zij blijven gewoon alarmeren en hopen nog steeds dat wij als burgerhulpverleners nog steeds reageren op hun oproepen. Het is namelijk van levensbelang.

Mocht je een oproep krijgen van HartslagNu en dat valt in spertijd (dus na 21:00 en voor 04:30), dan mag je gewoon reageren. Je staat geregistreerd bij HartslagNu, dat kan je aantonen met de app, en samen met de oproep is dat jou verklaring. HartslagNu stelt ook dat als het problemen geeft, je met hen contact moet opnemen.
Lees dit nog rustig na op hun site!

Eerste hulp bieden
Wat als er iemand in je omgeving, op straat ten val komt, onwel wordt, in ieder geval iets waarbij hulp geboden is en men roept jou erbij omdat je EHBO’er bent? Moet je dan tijdens spertijd maar NEE verkopen? Dat lijkt me heel moeilijk. Je kan namelijk wel de straat op om mensen te helpen die dringend hulp nodig heeft.
In dat geval moet je wel een eigen verklaring bij je hebben, waar je dat op aangegeven hebt. Zorg dus dat je die hebt ingevuld. De boete is niet mals.